Kaarten en websites

Kaarten en websites

Steeds meer websites laten een kaartje uit Google maps zien om aan te geven waar een locatie zich bevindt. Google Maps kent echter een beperking met betrekking tot het dagelijkse aantal -gratis – kaartbevragingen. Voor Nederlandse gebruikers is er nu een alternatief, reclamevrij en gratis. Dit alternatief is de PDOK kaart.

De PDOK Kaart is een laagdrempelige tool om eenvoudig en snel kaartmateriaal op een website te plaatsen. PDOK Kaart is door iedereen te gebruiken, dus zowel voor websites van de overheid als voor commerciële en particuliere websites en blogs. Het gebruik van PDOK Kaart is gratis en gegarandeerd reclamevrij.

PDOK Kaart kan op twee manieren in een website opgenomen worden. Via een link naar de kaart waar de bezoeker op kan klikken en die een nieuw venster opent of door de kaart zelf op te nemen in een HTML pagina.

Voor de nieuwe website had ik het idee om “iets” met kaarten te doen en in eerste instantie was dit bedoeld met Google Maps. Met de PDOK kaart ben ik zelf in staat eenvoudige kaartjes te maken.  Dit gaat via de Kaart wizard. Je kunt ook zelf de broncode voor de software downloaden.

De Kaart wizard is te bereiken via http://kaart.pdok.nl/

fig1

En het wijst zich vanzelf. De standaard achtergrond is de BRT (basisregistratie topografie).

Ik heb zelf een kaartje gemaakt van Zwolle, met een groen stip op de locatie van Pandoro met daarbij de adresgegevens. Het resulterende scherm ziet er als volgt uit:

fig2

Je kunt de kaart op allerlei manieren nu in de webpagina krijgen. De link naar de losse kaart ziet er als volgt uit:

fig3

Door in het eerste scherm meer opties aan te klikken, krijg je als extra optie dat je meerdere kaartlagen kunt selecteren en zo je kaart nog persoonlijker te maken:

 fig4

Of je kunt functionaliteit aan de groene punt toevoegen.

fig5

Kortom, alle kaarten op deze website zijn gemaakt met PDOK kaart. Ik kan het van harte aanbevelen!

Comments are closed.